Værestedet var fyldt, da Pia og Lars Mølgaard Madsen på informationsmødet kom og fortalte om fremtiden for Engbo; eller rettere Huset Mølgaard, som stedet nu kaldes. Trods det korte varsel havde godt 80 personer alligevel fundet vej til Teglgaarshallen denne torsdag aften, den 1. juli 2021. Her skulle fremtiden for det tidligere plejehjem afsløres.
Hvad er Huset Mølgaard?
Huset Mølgaard er et bo- og dagtilbud for personer med varig nedsat fysisk og/eller psykisk funktionsevne og retter sig mod unge og voksne, der har et behov for støtte i hverdagen.
– Vi vil lave et hus, der føles hjemligt og ikke er for stort. […] Huset skal rumme rigtig meget kærlighed og omsorg, og være et sted man bliver anerkendt, som den man er, fortalte Pia.
Huset bygges op om en ikke-erhvervsdrivende fond, og består af en række engagerede og dygtige frivillige personer. Fonden har købt de bygninger, der tidligere rummede plejecentret Engbo, og dermed kommer der igen liv midt på Storegade.
Idéen opstod for nogle år siden
Pia og Lars har to piger på hhv. 22 og 24 år, der begge er udviklingshæmmede, og i 2018 opstod idéen om at lave et bosted for voksne, der har behov for ekstra støtte og omsorg i hverdagen.
– Vi blev bare mere og mere hooked på denne her idé og tænkte, vi kunne skabe nogle gode rammer for personer der er udviklingshæmmede som vores piger, forklarede fra Pia.
Huset bliver en gave for byen – og omvendt
Der er blevet arbejdet på at realisere planerne om et bosted siden idéen opstod. Valget faldt på vores tidligere plejehjem i Stenderup-Krogager. Faktisk var det forældrene til en kommende beboer, der gjorde Pia og Lars opmærksomme på den fine ejendom på Storegade. Ingen af dem kendte ret meget til Stenderup-Krogager på forhånd, men byen har ikke skuffet.
– Der er et enormt godt sammenhold her i byen – det er det, vi mærker. Og vi mærker at I har gang i utrolig meget i forhold til hvor lille byen er, siger Pia, idet hun refererer til de mange aktiviteter, der altid foregår i byen.
– Det synes vi også er en stor gevinst for vores bosted, fortsætter hun.
Derudover er parret også meget begejstrede for naboen til det tidligere Engbo, nemlig Øparken.
– Jeg er helt sikker på, at det er en af de steder, man vil kunne møde os. Den vil vi benytte os meget af, siger Pia.
Privat bor Pia og Lars i Ølgod, men der er ingen tvivl om, at de hurtigt vil blive bekendt med Stenderup-Krogager, og de ting, som byen tilbyder.
– Vi vil jo blive en del af byen. Når vores egne børn og de andre beboere er flyttet ind, så skal de også forsøge at blive en del af byen. Vi håber på, at vi kan få lov til at leje os ind i hallen (Teglgaardshallen, red.) en gang imellem. Vi håber også på, at der inde i motionscentret kan være noget, vi kan benytte. Der er også en rideskole herude, som vi håber på at kontakte på et tidspunkt, forklarer Lars.
Det er ikke kun byens udvalg aktiviteter, som Huset Mølgaard vil benytte sig af. Også Min Købmand i Stenderup-Krogager vil få en ny kunde.
– Det er helt sikkert købmanden, vi skal støtte, når vi skal handle ind, fortæller Pia.
Sådan kommer beboernes nye hjem til at være
Huset Mølgaard vil huse 10 beboere, som hver især får sin egen lejlighed. Da ejendommen blev renoveret i 2020, så er de nuværende lejligeder i meget fin stand, men for at få den endelige godkendelse fra Socialtilsynet, så skulle nogle af værelserne laves om. Dette gælder de seks akutpladser på Engbo, som er for små til at de må bruges. Fire af disse bliver slået sammen parvist til to større lejligheder.
– Når de to lejligheder står færdig, så kan vi få den sidste godkendelse, og vi kan åbne huset, forklarer Pia.
Ud over lejlighederne, så vil ejendommen også rumme husets dagstilbud. Huset skal desuden være så aktivt som muligt, og derfor prioriteres det også højt, at der bliver plads til et motionsrum, terapi/wellnessrum og sanserum.
Beboerne vil også kunne deltage i flere arrangementer i og uden for huset, og der vil måske også afholdes en slags fredagsbar, sidst på ugen.
– Ligesom alle andre unge mennesker vil vi fejre, at ugen slutter, og så får vi en sodavand, siger Pia.
De forventer dog at starte mere stille ud hvad angår aktiviteter, og dermed give både ansatte og beboere tid til at falde på plads og lære hinanden at kende.
Et fagligt stærkt hus vil skabe arbejdspladser i byen
For at sikre, at beboerne får alt den hjælp og støtte, de har behov for, så vil man sørge for høj faglighed ved at have en bred vifte af kompetencer blandt de ansatte. De ansatte vil blandt andet tælle socialpædagoger, social- og sundhedsassistenter, pædagogmedhjælpere, sygeplejerske, fysioterapeut, ergoterapeut, samt en husassistent, der tiltænkes en blæksprutterolle i huset. Dermed kommer bostedet til at skabe en masse nye arbejdsplader i byen.
– Omkring små 40 arbejdspladser vil der nok komme, når huset er fyldt, konkluderer Lars.
Huset Mølgaard håber desuden, at der i byen vil være en masse frivillige, der har tid og lyst til fx at komme med ud at gå med beboerne, eller måske komme forbi huset og bage eller hygge om de unge mennesker.
Til informationsmødet deltog, ud over Pia og Lars, også flere medlemmer fra bestyrelsen i Fonden Mølgaard. Dette drejede sig om Anette, der er pædagogisk leder, Jette, der er sygeplejerske og tidligere leder på et plejecenter, samt Lona, der er kunderådgiver og medlem af Stenderup-Krogager Fællesråd. Det har været vigtigt for Pia og Lars at have et lokalt islæt i bestyrelsen.
Ejendommen blev officielt overtaget den 1. juli 2021. Man håber på, at de første beboere flytter ind i september eller i starten af oktober, når godkendelsen fra Socialtilsynet er kommet i hus.
Du kan læse mere om Huset Mølgaard på deres hjemmeside, samt på deres Facebookside.